Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

13 Reasons Why

“Sziasztok Hannah vagyok, Hannah Baker. Igen én, élőben, sztereóban. Nincsenek kötelezettségek, nincsenek ismétlések és most egyáltalán nincsenek kívánságok. Remélem, készen állsz, mert most elmesélem neked az életemet. Pontosabban azt, hogy miért lett vége. És ha ezeket a kazettákat hallgatod, akkor Te vagy az egyik oka.”

A 13 Reasons Why – 13 okom volt sorozat, az azonos című regény alapján készült és érkezett 2017 márciusa végén a Netflix-re. Friss és ropogós, de az eredeti mű már kereken 10 éves, ami a források alapján bestseller regénnyé vált elég hamar. A történetet eredetileg Selena Gomez-zel a főszerepben szerették volna megfilmesíteni, de végül – egy sokkal logikusabb, 13 epizódos – sorozat lett belőle, amit az énekesnő szorgalmasan promotált a közösségi oldalain, hiszen szívügyévé vált a sztori.

Hannah Baker új lányként érkezett a városba és az iskolába. Na, ezzel a mondattal kb. 90%-osan meg lehet saccolni, hogy mi fog történni egy átlagos tinidrámában.. NA DE NEM EBBEN. Ez nem egy átlagos tinidráma, ez egy átlagosnak induló, majd fokozatosan egyre mélyebbé és sötétebbé váló melankolikus történet, amely a tipikus és ezerszer látott “tini miliőt” egy egészen új formában tálalja. Hannah, a halálát megelőzően felvette 13 darab kazettára a döntésének okát, kifejtette az ahhoz vezető eseményeket dedikálva egy-egy szereplőnek, majd az első érintett személy küszöbére lerakva, az instrukciókat megadva hagyta maga mögött a világot.

A történet két szálon fut, az első szál a Hannah halálát követő eseményeket és reakciókat mutatja be, míg a másik szál a folyamatos visszatekintések múltbeli dimenziójában játszódik, amikor még Hannah élt. Mindkét szálon a középpontban Clay Jensen áll, aki a tinifilmekben megjelenő amerikai tinédzser fiúk tökéletes archetípusa. Szociális problémái vannak, szorong, az édesanyja feleannyi idősnek kezeli, mint ahogy kellene és szerelmes a főhősnőbe, de nem mer lépni az ügy érdekében. Clay egyszerűen nem tud megbirkózni a ténnyel, hogy a saját szeme előtt veszítette el a lányt és mindenféleképpen igazságot akar szolgáltatni és felelősségre akarja vonni az érintett személyeket – akik ezt természetesen tudják és marhára nem örülnek neki. Azonban Ő is a kazetták egyik szereplője és retteg attól, hogy meghallgassa a sajátját.

sorozatajanlo-13-reasons-why-clay-jensen

A történet vége felé közeledve egyre jobban fokozódik a szituáció, mélyülnek és sötétülnek el a dolgok, amelynek hangulata simán megviselhet, mint néző, hiszen nagyon ragadós és rá tud telepedni az emberre. Ennek az oka az, hogy Hannah mindennapi és egyben nem mindennapi kalandjait több szemszögből ismered meg és a saját narrációja elképesztő hitelességet tud adni a történetének, valósághűnek érezhető a lány lelkivilága.

A színészek megdolgoztak rendesen a pénzükért, Hannah Baker (Katherine Langford) sokkolóan jó alakítást nyújt, Clay (Dylan Minnette) is teljesen jól hozza a kétségbeesett, frusztrált, mizantróp de mégis jólelkű srácot és a többiek is olyanok, amilyennek lenniük kell – írva ezt az eredeti mű ismeretének hiányában. A legdurvább színészi játék díj nyertese azonban Hannah édesanyja, Mrs. Baker. Kate Walsh nagyon komolyan vette a feladatot, még érintett családokat is meglátogatott, hogy reálisabban tudja játszani a szerepet. Több interjúban is olvasható, hogy rendkívüli mértékben megterhelő volt a színészek számára is eljátszani a saját szerepüket, amit mi sem mutat jobban, hogy a forgatás helyszínére terápiás jelleggel vittek kutyákat, hogy oldják a színészekben felgyülemlő feszültséget és stresszt. A sorozatnak vannak hibái természetesen, többek között túl sok nyitva hagyott kérdést hagyott maga mögött a széria, de erre is lehet úgy tekinteni, mint motivációra, ami az eredeti mű elolvasására sarkall.

A történet, a már befutott bestsellerek előnyével működve, nagyon jó színészi játékkal párosult és olyan hangulatot alkotott, amely nagymértékben adagolva simán kihathat a mindennapjaidra, úgyhogy csak óvatosan a darálással. A 13 Reasons Why sorozat erre a 3 pillére épül, amelyeket együtt kezelve lehet igazán értékelni és a helyén kezelni, mint műsor és üzenet. Mint sorozatajánló, nem folynék bele jobban az amúgy is rendkívül komoly témába, de mint ember itt hagyom az alábbi idézetet:

“Mindig légy kedves és segítőkész, hiszen meglehet, hogy Te lehetsz az egyetlen, aki így tesz.”

A sorozat fordítása elkezdődött, a magyar felirat már elérhető az első részhez, szinkronosan valószínűleg még évek, mire eljut hazánkba a széria, ha eljut.

Hasonló sorozatok: Big Little Lies – Hatalmas kis hazugságok, Riverdale, Pretty Little Liars – Hazug csajok társasága

Formátum: 13×50 perc

Értékelés: 8/10

IMDb

 

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma, Romantikus
Comments closed.