Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

A Young Doctor’s Notebook

Sötét humor, szürrealizmus és morfium függőség. Harry Potter a reklámőrült jövőbeli énjével kórházat vezet Oroszország leglehetetlenebb helyén.

Oroszország, 1917. Fiatal doktorunk (Daniel Radcliffe) frissen végzett a Moszkvai Egyetemen mint orvos, öröme azonban nem lehet felhőtlen, hiszen a nagy októberi szocialista forradalom igényli a munkaerőt. Így indul el a fiatal doktor – akit a sorozat nem nevez nevén, csak elegánsan kor és végzettség alapján definiál – a hófedte Muryovo kórházba, hogy kötelességének eleget téve vezető főorvosként tevékenykedjen. Miközben még a tinta sem száradt meg a diplomáján, olykor-olykor a jövőbeli énje, az Older doctor (Jon Hamm) is beköszön és egyfajta erkölcsi útmutatóként próbálja a helyes útra terelni fiatal valóját. A stressz és a kilátástalanság hatására – hiszen Muryovo nem a végeláthatatlan lehetőségek gócpontja – fiatalemberünk fájdalmában hozzányúl a No. 1 fájdalomcsillapítóhoz, a morfiumhoz és annyira elszáll, hogy többé vissza sem akar jönni.

a-young-doctors-notebook-daniel-radcliffe-jon-hamm-sorozatajanlo

Mi van? Kérdezheted jogosan. Hogy indult el egy szélsőséges kórház-sorozat ilyen irányba? Úgy, hogy A Young Doctor’s Notebook című mini széria egy fekete humorral, komédiával és drámával megfűszerezett egyedi drogprevenció. Ami egyáltalán nem szájbarágós, viszont végtelenül hatásos!

 A rövidke évad és műsoridő miatt a sorozatot simán lehetne kezelni egy évadként is, ami két szintre van osztva. Amíg az első a motivált és ambíciózus orvos, Isten háta mögötti boldogulásáról, a szürkésfekete hétköznapjairól és a kábszi világába történő betekintéséről szól, a második évad már érettebb és jobban fukarkodik a könnyedebb hangulattal, jóval sötétebb pillanatokat okoz, mint azt elsőre gondolnád. A függőség elleni harc, a küzdeni akarás már jóval nehezebb a Fiatal doktor számára, aki hajlamos a komfortzónájává fejlődött, morfiumáztatott orosz kilátástalanságba burkolózni.

A sorozat rendkívül egyedi hangulattal rendelkezik. Rusztikus környezet, sötét képi világ és fekete humor dominál. A színészek nagyágyúk, nem lehet rájuk panasz, tökéletes mozgatórugói és emberi kiegészítői Muryovo siralmas miliőjének. Mindezek ellenére a sorozat nézése közben azon fogod észrevenni magad, hogy rabul ejtett a történet/a hangulat/a kis rendelő varázsa. A Young Doctor’s Notebook minisorozat (mindössze 170 perc) főként a dramedy műfaj kedvelőinek ajánlott, de örömét leli benne mindenki, aki egy érdekes történetre vágyik izgalmas szereposztásban. Mivel a széria elkerülte a mainstream vonalat, így szinkronosan nem, de feliratosan elérhető.

Hasonló sorozatok: Ehhez hasonló nincs, képtelenség.
Formátum: 4×25 perc
Értékelés: 8/10
IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma, Vígjáték
Comments closed.