Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Altered Carbon

Regular krimi lélegzetelállító, cyberpunk köntösben. Akárhogy is szeretnénk, ez már nem a fater Blade Runner-e.

Derült égből villámcsapásként érkezett, majd futótűzként terjedt el pár hónapja az Altered Carbon első trailer-e, amitől mindenki hátrahőkölt a monitor előtt és elégedetten húzta magára este a takarót, hiszen úgy gondoltuk, hogy 2018 februárjában a Netflix olyat fog mutatni, amit még egyik streaming szolgáltató sem.

A Ghost in the Shell-t követően, a Szárnyas fejvadász 35. évfordulójára elkészült a történet folytatása, a Blade Runner 2049 is, amely filmek kellőképpen felnyomták a neonfénnyel tarkított látványvilágok népszerűségi indexét. Ezt a Netflix akarva-akaratlanul – ne ámítsuk magunkat, még szép, hogy tudatosan – meg is lovagolt Richard K. Morgan azonos című regényének műsorra tűzésével.

Történet

A történet olyan, mint egy nagy szabadságot kapott Black Mirror epizód. A 25. században egy olyan világot élünk, ahol az emberek tudata egy olyan tokba van “elmentve”, amelyet társadalmi hovatartozásunktól – egyéb esetben a pénztárcánk méretétől – függően áthelyezhetünk különböző testekbe, ami kvázi örök életet jelent. Természetesen, ahogy az lenni szokott, a gazdagok kedvükre változtatják a megjelenésüket, a szegényebb réteg pedig azt használja, ami maradt nekik. A történet szerint simán elképzelhető, hogy a baleset folyamán elvesztett hozzátartozó egy teljesen másik skin-t kap, amit prezentálnak is.

Ennyit a kor körképéről. A sorozat főszereplője Takeshi Kovács (Joel Kinnaman), japán-szláv származású elítélt ex-katona, akit 250 év hibernálást követően felébresztenek egy új testben, hogy egy szuperfancy megbízást hajtson végre. Történt ugyanis, hogy egy csilliárdos üzletembert (James Purefoy) meggyilkoltak az otthonában (értsd: szétlőtték a tudat-tokját), azonban a biztonsági mentésnek hála a tudata megmenekült és az áthelyezést követően karcolgatja a kérdés, hogy vajon mégis ki rontott rá otthon, miközben kevergette a reggeli duplakávét.

altered-carbon-joel-kinnaman-sorozatajanlo

Miért fogod szeretni?

A sorozat minden szempontból kimaxolja az eyecandy faktort. Az emberi test fókuszú 25. században értelemszerűen dübörög a szexipar, amit a sorozat nem rest a nézők arcába tolni – mindkét nem igényeit szem előtt tartva.  A miliőt szó nem érheti, ahol meg kell mutatni az “elképzelt jövőt”, ott meg is mutatják pénzt és After Effects-et nem kímélve. A cyberpunk stílusjegyek baromi látványosak és érződik, hogy ezzel akarták kiemelni és definiálni a sorozatot. A probléma csupán az, hogy mindezek mellett kevés idő és kreativitás jutott a nyomozásra, így a látványorgia sajnos a történet rovására ment.

Összegzés

Az Altered Carbon első évada teljesen korrekt lett, de nem feltétlenül az, amire sokan számítottak. Ez nem a sorozat hibája, hanem a stílust övező elvárásoké, hiszen valljuk be, szinte mindent a bevezetőben említett ikonokkal azonosítunk, amiben feltűnik egy kósza neonzöld fénycső és egy bokáig érő bőrkabát. Ne ülj le elé túl nagy elvárásokkal és biztos, hogy baromi jól fogsz szórakozni rajta!

A sorozat még csak három hete jött ki, viszont a teljes évaddal, ezért a Subirat-os srácok gőzerővel dolgoznak a magyar feliratokon, amit a következő linken le is tölthetsz: http://subirat.net/t/altered-carbon
A szinkronról egyelőre nincs információ.

Hasonló sorozatok: Westworld, nyomokban pedig Black Mirror

Formátum: 10×50 perc

Értékelés: 7/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Akció, Fantasztikus
Comments closed.