Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Black Mirror – Fekete tükör

A sorozat, ami méltatlanul nem kapott akkora hype-ot, mint amit megérdemelne. Figyelem, társadalomkritika-alert!

Brutális ütemben fejlődik a technológia. Gondolj csak bele, hogy mi történt 10 évvel ezelőtt a világban.. Kijött az első Transformers-film, megjelent az első Assassin’s Creed játék, Magyarország a Schengen-i övezet tagja lett és Steve Jobs bemutatta az első iPhone-t. 20 évvel ezelőtt lázban égett az ország az első klónozott emlős, Dolly miatt, év végén pedig mindenki elővette a zsepit, amikor megfagyott Leonardo DiCaprio az elsüllyedt Titanic mellett. Egészen más jellegű események sorakoztathatóak fel és állíthatóak szembe egymással. Erős digitalizáció lett úrrá a világon úrrá és talán ebben látta meg a lehetőséget Charlie Brooker, amikor megfogalmazódott benne a Black Mirror antológia ötlete.

A Fekete tükör teljesen eltér az átlag sorozatstruktúráktól, a széria minden egyes része különböző történetet dolgoz fel – na, de ne gondolj a klasszikus epizodikus felépítésre (1 rész – 1 eset), mivel itt minden egyes rész külön szereplőgárdával és környezettel operál. Az epizódok egyetlen közös pontja és sajátossága a technológia, amely minden esetben kihat a főszereplők és a társadalom magatartására, így a történet egészére is. A Black Mirror elképesztően ügyesen, intelligensen és kreatívan dolgozza fel a szembejövő témákat, amelyek között aztán tényleg minden megtalálható, legyen szó zsarolásról, féltékenységről, a gyász feldolgozásáról, büntetésről, nosztalgiáról vagy a korunkra jellemző népbutításról.

A sorozat mondhatni sci-fi témájú, drámai hangvételű rövidfilmek összessége, így azt összefüggően ajánlani nem lehet. A szokásos ajánlótól eltérően inkább kiemelem a TOP 5 epizódot némi pársorossal.

5. S02E01

black-mirror-be-right-back-sorozatajanlo

A legszomorúbb és legmegrázóbb rész-ever. Elég nehéz a helyén kezelni a történetet, hogy ne legyen befordulós élmény az epizód.

4. S01E03

black-mirror-1-evad-sorozatajanlo

Az évadzáró epizód meghatározó a Black Mirror szempontjából, hiszen ez az első olyan rész, amelyik a történet előrehaladtával egyre több kérdést vet fel és válaszol meg, majd a végén ott hagy egyedül egy gondolattal.

3. S01E02

black-mirror-sorozatajanlo

Az utópisztikus környezetben játszódó történet sokakat emlékeztethet a társadalmunkra jellemző kezdetleges lelketlenségre, ami egészen szomorú dolog. Daniel Kaluuya a tehetségkutatóban pedig hatalmasat megy!

2. S03E04

black-mirror-sorozatajanlo-san-junipero

Ha szereted azokat a történeteket, amelyek nem kiszámíthatóak, akkor San Junipero tetszeni fog. A kiszámíthatatlansággal körülölelt nosztalgikus hangulat úgy játszik az érzelmeiddel, hogy azt közben észre sem veszed. A legprofibb epizód a 45 percesek közül.

1. S02 – Winter Special

black-mirror-white-christmas-jon-hamm-sorozatajanlo

A másfél órás speciál egyszerűen zseniális. A több, önmagukban is helytálló részeket úgy gyúrja össze egy, nagy sci-fi-drámagombóccá, hogy az szinte fel se fog tűnni. Mindehhez pedig ráadásul Jon Hamm asszisztál.

Ha nem feltétlenül vagy rajongója a műfajnak, sem kell aggódnod. Akármennyire is sci-fi, az ember valahogy egész hamar hozzászokik a futurisztikus elemekhez és elfogadja azokat. A színészek remekelnek, de külön kiemelnék egy másik fontos entitást is, ami nem más mint a technológia. A technológia, mint origója a sorozatnak, kvázi egy háttérben megbúvó ördögi mellékszereplő, aki csak arra vár, hogy lassan és végérvényesen behálózza és megpecsételje a főszereplők sorsát. Nélküle talán nem is lenne a sorozat az, ami.

A sorozat első két évada 3-3 résszel jött ki, plusz a 2. évad rendelkezik egy másfél órás Winter Special résszel is. A Black Mirror a 3. évadtól átkerült a Netflix-re, ahol 6 rész lett egy évad és a 4. évadot is ilyen felállásban tervezik megvalósítani. A sorozat szinkronosan, Fekete tükör címmel is elérhető, úgyhogy hajrá! 🙂

Hasonló sorozatok: Mr. Robot, Dark Net, Utopia

Formátum: 3-6×45 perc

Értékelés: 9/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma, Fantasztikus
Comments closed.