Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Elite – Élite

Mi történik akkor, ha egy olvasztótégelybe helyezzük a Gossip Girl-t és a 13 Reasons Why-t? A végeredmény: Elite.

Mint tudjuk, a Netflix futószalagon gyártja a sorozatokat, amelyek már a legszélsőségesebb témában is megéltek legalább egy szezont. Éppen ezért egyre nagyobb a merítés, így arányaiban egyre kevesebb olyan sorozat van, amit érdemes kiemelni egy ajánló erejéig. Szerencsére az Elite abszolút méltó rá!

Történet

Az Elite egy 8 részes, spanyol teen-drama, amelynek fókuszában 3, többféle értelmezésben is hátrányos helyzetű tini áll, akik szerencsés túlélői egy tömegszerencsétlenségnek. Az összeomlott iskolaépületet túlélve ösztöndíjat kapnak Spanyolország egyik legelitebb iskolájába, ahol folytathatják a tanulmányaikat.

Samuel, Christian és Nadia izgatottan várják az első napokat, amelyre azonban rányomja a tonnányi tintával átitatott bélyegét a középiskolák egyik legrettegettebb szereplője: az elitizmus.

elite-netflix-sorozat

Miért fogod szeretni?

Könnyű azonosulás. Bárki, aki járt középiskolába találkozott már azzal a szituációval, amikor valaki, a felmenőinek anyagi helyzete miatt olyan státuszba helyezte magát, hogy az hatással volt az intézmény atmoszférájára.

Az Elite-ben kicsit fokozódik ez a szituáció, hiszen a három fókuszban álló szereplő, kvázi egy kígyókkal teli verembe kerül, miközben céltáblát viselnek a hátukon.

Dráma és rejtély. Az alapkoncepció érdekessége is megkérdőjelezhetetlen, azonban az Elite egy több ízben élvezhető sorozat, köszönhetően az első epizódokban felvetett kérdésnek: Ki ölte meg a lányt azon a bizonyos estén? #nospoiler

Egy olyan történetről van szó, amely több szálon fut, eltérő időben. A sztori 90%-ában az általános cselekménnyel, a karakterek kibontakozásával ismerkedsz, a maradék 10%-ban pedig egy gyilkosságot göngyölíthetsz fel, amely bőven tartogat meglepetéseket.

Karakterek. Nos, hát igen, az Elite tipikusan az a sorozat, amelyben amikor megismered a szereplőket, akkor könnyen be tudod skatulyázni őket, viszont részről-részre új oldalukat ismered meg, ami fenntartja az érdeklődésedet. Így válik az elsőre ügyeletes seggfejből meg nem értett fiatal és így tovább…

Összegzés

Az Elite egy baromi hangulatos coming-of-age dráma, amely a legváratlanabb pillanatokban tud nagyon sötét – igazán sötét – lenni. A sorozat érdekességét csak fokozza a kiszámíthatatlan szexualitás, az Aranyéletet emlékeztető korrupció, illetve a társadalmi és egzisztenciális ellentétek megjelenése is.

A spanyol temperamentum teljes átélése érdekében mindenképpen ajánlott a spanyol szinkron, amelyre akár magyar nyelvű feliratot is állíthatsz a Netflixen, úgyhogy vamos!

Hasonló sorozatok: Gossip Girl, 13 Reasons Why

Formátum: 8×50 perc

Értékelés: 8/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma
Comments closed.