Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

GLOW

Los Angeles, 1980-as évek, neonfények, szintipop és női pankrátorok. Mi több kellene még a boldogsághoz?

2017-ben a Netflix gondolt egyet és egy útnak indított GLOW, Gorgeous Ladies of Wrestling címmel egy olyan sorozatot, amely akármilyen meghökkentő, de valós alapokon nyugszik.

Az eredeti alapanyag azonos címmel, egy 1986-ban indult, 4 évadot megélt női pankrátor TV-műsor volt, amely kísértetiesen emlékeztet az új sorozatra.

A 2017-es GLOW Liz Flahive és Carly Mensch nevéhez köthető, akik olyan sorozatokon dolgoztak mint pl.: Homeland, Weeds, Orange is the New Black, Nurse Jackie és by the way ők írják a Captain Marvel filmet is(!).

Lássuk, hogy a GLOW miért is a nyár legnagyobb slágere!?

Történet

1985, Los Angeles. Az óriási vágyak és az összetört álmok időszaka. Ruth Wilder (Alison Brie) folyamatosan arra törekszik, hogy sikeres színésznő legyen, így meghallgatásról meghallgatásra jár egy, a női emancipációt még csak hírből sem ismerő világban.

Mondani sem kell, hogy nem valami sikeres, ezért egyre demotiváltabban hoz döntéseket és egy utolsó halvány reménysugárba kapaszkodva fut bele olyan kapcsolatokba… amelyekbe nem kellene. ?

Egy napon azonban megcsörren a #retro vezetékes telefonja és egy meghallgatásra hívják, ahol a sorstársai társaságában, a trash movie rendező, Sam Sylvia (Marc Maron) köntörfalazás nélkül felvázolja a helyzetet: “Na csajok, itt pankráció lesz! Benne vagytok?”.

A maradék kiválasztott hölgyek személyében megalakul a Gorgeous Ladies of Wrestling, azaz a GLOW – vagyis legalább elindul a tréning, ahonnan Ruth-t kirakják, mint macskát ?-ni.

Főhösünk azonban nem lenne az aki, ha ezt annyiban hagyná. Minden követ megmozgat, hogy bekerüljön újra a csapatba, amiben óriási segítségére lesz a saját karmája.

Miért fogod szeretni?

A GLOW tagjai egytől-egyig imádnivalóak. Mindegyikük egyéniség, vagy legalább könnyen beazonosítható, egyedi jellemzőkkel bír a ringben és a ringen kívül is.

GLOW Gorgeous Ladies of Wrestling

Könnyű párhuzamot húzni a szuperhős csapatok és a GLOW tagjai közé, hiszen itt is ahányan vannak, annyifélék. A különbség annyi, hogy itt minden tabut ledöntve olyan nevekkel dobálóznak, mint: Beirut the Mad Bomber, Fortune Cookie, Zoya the Destroya, Junkchain, Machu Picchu vagy az amerikai női mintakép Liberty Belle.

A zenék egyszerűen zseniálisak. A David Bowie-tól kezdve, RUN-DMC-n keresztül Alice Cooper-ig van minden, ami a 70-es és 80-as években menő volt – Spotify playlist here, szívesen. Továbbá, a mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő synthwave, retrowave stílust is helyenként alkalmazzák, ami szintén nagyon jól áll a sorozatnak.

A GLOW szigorúan véve vígjáték és dráma kategóriákba van sorolva, azonban ez nem adja vissza teljesen a sorozat műfaját. Manapság, nagyon sűrűn jár vígjáték kéz a kézben a drámával, ezzel megalapozva a dramedy műfaját. A GLOW a klasszikus dramedytől viszont messze áll, hiszen a problémák kevésbé súlyosak – mint pl.: a Shamelessben -, ami miatt jóval fogyaszthatóbbá válik.

Összegzés

A harmadik évad az ajánló írása idején még nem lett berendelve, de borítékolható, hogy folytatni fogják a Gorgeous Lady-k történetét, hiszen nemzetközi szinten nagy népszerűségnek örvend a sorozat.

Ha unod a “konzervnevetős” szitkomokat és szeretnél nézni valami könnyed sorozatot, ami nem akarja megválaszolni a világ kérdéseit és vevő vagy az őrültnagy hülyeségekre, akkor a GLOW-ot semmiképp ne hagyd ki!

Netflix-en elérhető mindkét évad angol felirattal, illetve a magyar feliratok is folyamatosan készülnek a sorozathoz.

Hasonló sorozatok: Orange is the New Black, Weeds, Good Girls

Formátum: 10×30 perc

Értékelés: 8/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma, Vígjáték
Comments closed.