Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Lethal Weapon – Halálos fegyver

A Lethal Weapon-nak sikerült az, ami a MacGyver reboot-nak nem: egy korrekt, akció-vígjáték lett, szimpatikus főszereplőkkel.

Úgy tűnik, hogy Hollywood-ban kóros ötlettelenséget diagnosztizáltak sorozatos berkekben, amely nyavalyának ismert tünetei a reboot-ok, adaptációk és spin-off-ok megjelenése. Így került a képbe Shane Black klasszikusa is, hiszen a Fox-nál úgy gondolták, hogy tök jó ötlet a franchise-t meglovagolni és kiadni belőle egy 13 részes sorozatot. Az elképzeléssel alapvetően nincs baj, hiszen bőven elfér egy cop-buddy témájú akció-vígjáték a sok dráma mellett, főleg a Lethal Weapon hangulatára épülve, amit a műfaj jeles képviselőjének tekinthetünk. Ennyi “dicséretet” a logika szerint negatív sorok követnének, de ez ebben az esetben elmarad (ahogy az “Öreg vagyok én már ehhez!” örökbecsű is). A sorozat megvalósítását szerencsére Matthew Miller-re (The 100, Chuck, Las Vegas, Human Target) bízták, aki tapasztalatban nem szenved hiányt és tudja, hogy mi kell a népnek.

A pilot bemutatja a két főszereplőt, Roger Martaugh-t (Damon Wayans) és Martin Riggs-et (Clayne Crawford), akik nyilvánvalóan szöges ellentétei egymásnak. Míg Martaugh egy szívrohamot követően próbál a negédes kertvárosi környezetből visszakerülni a szolgálati sorba, addig Riggs egy viszonylag friss tragédia feldolgozása közepén kerül a képbe és lesz a kapuzárási pánikkal küzdő, Martaugh nyomozó új társa. Direkt írtam a vezetéknevüket, a 8. résznél tartva szinte egyszer sem hallottam a Roger vagy Martin keresztneveket. Just police-things..

Halálos fegyver sorozatajánló

A Halálos fegyver minden egyes része külön esetet, bűntényt dolgoz fel, azaz epizodikus felépítésű. A fő átívelő szálakat leginkább a főszereplők egymás iránti kapcsolatuk elmélyülése és Riggs személyes tragédiájának feldolgozása jelenti. Na de ez nem is az a típusú sorozat, amit a csavarok miatt néz meg az ember, – arra ott van a Discovery rengeteg autós-dokuja.. bocsi – neeem… ezt azért fogod szeretni, mert könnyed kikapcsolódást nyújt, igényes megvalósítással, néhol eltúlzott akciójelenetekkel, remek zenékkel és baromi jó főszereplőkkel, akik tök jól működnek együtt.

Damon Wayans egy igazi, vén marha – a jelző legpozitívabb értelmében. Zseniálisan hozza Martaugh konzervatív figuráját, de mégis tud a karakterbe csempészni némi Wayans-féle humort, legyen szó spontán táncról vagy nevetséges atyai szigorról. Clayne Clawford főképp a Helyszínelők-ből és a Rectify-ból lehet ismerős, tapasztalt arc, akinek simán elhiszem, hogy káoszt reggelizett egy csipet YOLO-val. A mellékszereplők szó szerint mellékesek, míg Jordana Brewster csak a szemöldökét húzogatja, addig Keesha Sharp a világ leglehetetlenebb feleségét alakítja, aki annyira jó, hogy az már gyanús. Dante Brown tud még vidám pillanatokat okozni, az apa-fiú jeleneteknél.

A sorozat minden szempontból az eredeti ötletre, annak erősségeire és jellegzetességeire épít, így ne lepődj meg ha déjá vu-d támad – de a szereplők neveinek átemelését igazán elhagyhatták volna. Szerencsére nem akarja lenyomni a filmet, nem akar drámaibb vagy viccesebb lenni, a könnyed hangulatával szimplán csak szórakoztatni akar, amit jól csinál.

A Halálos fegyver feliratosan és szinkronosan is egyaránt elérhető, bár az RTL csak január 6-án kezdte el sugározni, így a teljes évadra még várni kell, de nyugi.. megéri!

Hasonló sorozatok: Hawaii Five-O, Chicago P.D. – Bűnös ChicagoBrooklyn 99 – Nemszázas körzet

Formátum: 13×50 perc

Értékelés: 6/10

IMDb


Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Akció, Vígjáték
Comments closed.