Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Marvel’s Iron Fist

A halottnak hitt cégörökös visszatér egy másik univerzumbeli távol-keletről, nagyon messziről és jól koreografáltan rúgja seggbe az ellenfeleket.

A Marvel-Netflix kooperációinak nagyon örülünk, hiszen már 2015-től szállítják nekünk a felnőtt hangvételű képregény-adaptációkat. Nem titkolt céljuk, hogy a kiadott szuperhős projekteket egybegyúrják és valami nagyobb súlyú produktumot tegyenek le az asztalra. Mondhatjuk úgy is, hogy egy televíziós Avengers – Bosszúállók-at terveznek már nagyon régóta, de sokkal pontosabb lenne a megfogalmazás, ha azt írnám, hogy a Marvel univerzumban tevékenykedő kisebb szuperhőscsapat bemutatásán dolgoztak eddig, a karakterek különálló – de összefüggő – történeteinek felvezetésével. Név szerint ők a Defenders – Oltalmazók, amelynek az utoljára bemutatott tagja a címszereplő, Danny Rand, azaz Iron Fist.

A karakter, Danny Rand (Finn Jones) háttértörténetéről dióhéjban annyit, hogy gyerekkorában a szüleivel együtt repülőgép szerencsétlenséget szenvedett. Ő volt az egyetlen túlélő, akire K’un-Lun-i szerzetesek találtak és mentették meg az életét. A fiú ezt követően a misztikus K’un-Lun-ban nevelkedett fel, ahol harcművészet-fakultációra járva kitanulta a távol-keleti harcmodorok minden csínját. A befektetett órák száma meghozta gyümölcsét számára, hiszen kiérdemelten Ő lett az Iron Fist. Az elnevezésen – és a szexuális segédeszközre történő asszociáláson – túl, Danny Iron Fist-ként K’un-Lun védelmezőjévé vált, aki képes a chi-jét meghatározott testrészeibe fókuszálni – rendszerint az öklébe – és az így keletkezett energiát felhasználva szétütni az ellent.

Danny Rand 15 éve eltűnt a világban és halottnak van nyilvánítva, azonban egy random kedd délelőtt besétál a néhai édesapja és társa által alapított Rand Corporation-be, ahol a bemutatkozását követően természetesen azonnal hívják a biztonsági szolgálatot. A kezdeti nehézségeket (pl. parkban alvás, random helyeken betámadás) követően, Danny előtt kitisztul a kép és rájön, hogy a felmenők által üzemeltetett megavállalat a leszármazottak irányítása alatt áll, akik hidegrázást kapnak attól, hogy akár csak egy gondolat erejéig elfogadják a tényt, hogy a cég jogos örököse és többségi tulajdonosa visszatért a halálból. Így, élő céltáblaként sétálva próbálja tisztázni magát, a nevét és a céljait, de mire sikerül neki bármi is, a baj ismét felüti a fejét és szembesül vele, hogy a probléma forrása a vállalat gyökereibe épült The Hand – A kéz nevű misztikus és sötét szervezet. Ami egyébként az Iron Fist esküdt ellensége is.

marvel-iron-fist-danny-rand

A sorozat történetvezetése a jól bevált recept alapján zajlik, az elsőnek gondolt fő nehézség megoldásához közeledve megjelenik a második, ami egy nagyobb, monumentálisabb probléma. A Marvel-Netflix közös projektjeit tekintve ugyanezt a vonalat követte Daredevil és Luke Cage is, Jessica Jones sztorija valamivel egyedibb volt, de a lényegi részek ott is stimmeltek. A színészeket tekintve mindenki hozza az elvárhatót, vannak persze kivételek, de szerencsére pozitív irányba. Finn Jones, mint Danny Rand okés, úgy ahogy Colleen Wing, Joy Meachum és Harold Meachum is. Ward Meachum (Tom Pelphrey) és Wai Ching Ho (Wai Ching Ho) viszont jóval több jelenlétet tudott beleszuszakolni a szerepébe, míg az előbbi a látványos személyiségváltozása miatt, addig az utóbbi az elegáns, kimért de halálosan komoly maffiózó-nagyijaként érdemli meg az ovációt. Claire Temple (Rosario Dawson) pedig lassan Stan Lee számú cameo-t hoz össze és mindig üde színfoltja tud lenni a Defenders-projekt sorozatainak.

A történet hangulatát tekintve könnyedebb, mint a Daredevil vagy a Jessica Jones, de egyáltalán nem lesz tőle DC-s sorozat érzésed. Tény, hogy a Daredevil harci koreográfiái brutálisabbak, de az Iron Fist-nek sem kell egyáltalán panaszkodnia, még így is ajánlott produktum a távol-keleti harcművészetek és a képregénytéma kedvelőinek. Plusz, a nagyvállalati környezetben lezajló belharcok és korrupció is egyedi színt ad a történetnek. A sorozat egyébként zeneileg is ügyesen lett összerakva, a hip-hop és az elektronikus palettából kreatívan válogattak az arra felhatalmazottak, ami már az intro-ból is kiderül. Ha ez lesz az irányvonala a közelgő Defenders (2017.09), The Punisher (2017.10) és Inhumans (2017.09) sorozatoknak is, akkor nagyon nem kell aggódnunk – bár egy kicsit még csavarhatnak a brutalitás-kapcsolón. 🙂

A legfrissebb infók szerint 2-3 héten belül már az összes epizódhoz elérhető lesz a magyar felirat, addig az angol nyelvvel zsonglőrködők tudják élvezni a darálás örömét. Jó szórakozást hozzá!

Hasonló sorozatok: Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage

Formátum: 13×55 perc

Értékelés: 7/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Akció, Dráma, Fantasztikus
Comments closed.