Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Mellékhatás

Na az van, hogy úgy ráfüggtem egy kertévés magyar sorozatra, hogy hétről hétre várom miatta a szombat estét. Most egy olyan magyar sorozatot fogok ajánlani, amelyet nézve ismét patrióta lelked büszkén lengetheti a nemzet zászlaját.

2020 április 4-én debütált az RTL Klubbon a Mellékhatás című dráma első része – azonban online, RTL Most+ előfizetéssel már hamarabb megtekinthető volt egyéb sorozatokkal egyetemben. Nem csoda, hogy az RTL-nél is nyitnak a streaming irányba, hiszen az RTL Most platform adott és kezdeni kell valamit az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő streaming szolgáltatásokkal.

Igen ám, de a Netflix-en quality content van” mondhatnánk, vagy akár mondhattuk is teljesen jogosan egészen a Mellékhatás megérkezéséig. Bizony.. Ugyanis az a helyzet, hogy a Mellékhatástól quality-bb content-et nehéz lenne mostanában találni.

Lássuk is, hogy miről is szól a sorozat!

Történet

A Mellékhatás történetének közepében egy jóreményű fiatal orvos, Dr. Széphelyi Zoltán áll. Zoltánnak nagyon jó lenni, hiszen olyan jövőkép van előtte, ami keveseknek adatik meg: siker, pénz, folyamatos fejlesztés előtt álló klinika és egy hamarosan nyugdíjba vonuló igazgató, aki nem mellesleg az apósa is egyben.

Szóval nála van a deluxe-élet kezdőszett. Mivel annyira ambíciózus a főszereplőnk, hogy nem bír ülni a seggén, így olykor még megoldást is nyújt elkeseredett fiatal pároknak, akiknek nagyon nem akar összejönni a baba. Értsd: saját fejlesztésű hormonkoktélokat készít és ad be a pácienseknek.

Így találkozik Ludmannékkal is, ahol viszont még a hormonkezeléssel együtt sem jött össze a gyerek, sőt a nő meddővé vált a brutális dózis miatt. És ha van olyan ember, akivel nem érdemes rosszban lenni az a férj, Ludmann Zsolt, aki egy igazi nagykutya. Méghozzá a harapósabb fajtából.

Spoiler nélkül talán ennyit is a történetről, amely a további szereplőknek köszönhetően még tovább bonyolódik.

Miért fogod szeretni?

Téma – Nagyon érdekes módon közelíti meg és mutatja be napjaink egyik nagy társadalmi problémáját, a gyerekvállalást. Vannak, akik a megfelelő egzisztenciát megteremtve szeretnék megkoronázni életüket egy gyerekkel, azonban már annyira benne vannak a korban, hogy egyre nehezebben fogan meg a baba. Ludmann Zsolt az egyik részben mond is egy olyat, hogy “60 leszek mire a gyereknek jogsija lesz… 60”. Ez a kijelentése pedig amilyen egyszerű, annyira húsbamarkoló.

Ja és persze, mellettük ott van a szöges ellentét, akik pedig már tizenévesen szülővé válnak úgy, hogy még magukat sem tudják szinte eltartani, nemhogy egy gyereket. Nagyon érdekes, de rendkívül drámai egymás mellett látni a két társadalmi szélsőséget.

Mutyi – A sorozat fő mozgatórugója, hogy Dr. Széphalmi Zoltán, hogy oldja meg a Ludmannék helyzetét. Érdekes látni, hogy egy jövőbeli szaktekintély, mennyire képes lemenni “kutyába” és olyan döntéseket hozni, amelyek már bőven túlmutatnak az ésszerűség határán. A természetesen illegális szükségmegoldások pedig a főszereplőnket egyre mélyebb és sötétebb utakra vezetik.

Itt juthat eszébe mindenkinek – teljesen jogosan – az Aranyélet-féle mutyizgatások és korrupció, de szerencsére nem akar a sorozat egy Aranyélet kópia lenni. Ha nagyon egymáshoz szeretnénk kapcsolni a két sorozatot, akkor a legszerencsésebb ha úgy gondolunk rá, hogy mindkettő egy világban, univerzumban játszódik. Ami pedig nem más mint a miénk.

Ha ezzel bármilyen ötletet adtam a készítőknek, akkor jelzem, hogy nagyon szívesen néznék egy olyan sorozatot is, amiben a keleti határ cigicsempész históriái kerülnek feldolgozásra. 🙂 A stábot is érdemes kiemelni, a rendezők és az írók a Válótársak sorozatban dolgozhattak együtt, így már megvoltak az alapok. Jó látni, hogy egy ilyen erős produkcióba vágtak bele.

Színészek – Nagy Zsolt (terápia), Borbély Alexandra (testről és lélekről), Tenki Réka (testről és lélekről), Sztarenki Dóra (terápia), Szalay Bence (viszkis) és még sorolhatnánk. Elég erős színész fronton a line-up, a felhozatal. Számomra Dr. Széphalmi Zoltán szerepét játszó Adorjáni Bálint volt ismeretlen, de egy kis kutakodás után (imdb) rögtön kiderült, hogy ő sem most mutatja meg magát először a kamerák előtt (inferno, vörös veréb). Nagy Zsoltot mindenképpen ki szeretném emelni, olyan hitelesen hozza a kérdéses múltú, minden hájjal megkent oligarchát, hogy az emberben vigyázba áll tőle a szar. A fasziban van egyszerűen valami, amitől baromi veszélyes tud lenni.

Képi világ – Mintha lenne egy szürkés-kékes filter a kamerákon, amivel tök jól erősítik a barátságtalan, feszült hangulatot. Vicces, de a nap se süt olyan fényesen a sorozatban, mint egyébként a valóságban. Az egész tökre egy olyan élménnyé válik, amiből sejti a néző, hogy itt bizony komoly dolgok vannak a háttérben és bármikor beüthet a szar.

Teaser – Ami nekem nagyon elnyerte még a tetszésem, az az epizódok végén található 1-2 másodperces bevágott jelenetek a következő részek tartalmából. Egyrészt, amiket bevágnak, másrészt ahogy teszik meg ezt az valami elképesztően erős. Nem csupán egy kedvcsináló a következő részhez, hanem egy külön élmény.

Szóval quality content, top-tier A listás színészek és profi stáb. Minden adott ahhoz, hogy a Mellékhatás egy sokat emlegetett sorozat legyen.

Összegzés

Ha szeretted az Aranyéletet, a Terápiát és már hiányoznak is egy kicsit, de újra azért nem néznéd ezeket, akkor mindenképp tegyél egy próbát a Mellékhatással, nem fogsz csalódni. Jelenleg az 5. részig vannak meg a dátumok wikipédián (hozzáteszem eléggé spoileres leírással), de biztosan fog érkezni még legalább 5 epizód ezt követően.

Hasonló sorozatok: Aranyélet, Umbre
Formátum: 50-60 perc
Értékelés: 8/10
IMDb

 

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma
Comments closed.