Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Rick és Morty

Egy alkoholista tudós és naiv unokájának kozmikus kalandjai a mindfuck univerzumban.

A Rick and Morty című animációs sorozat 2013-tól fut az Adult Swim-en, a Cartoon Network késő esti, felnőtt verziójában, ahol 80%-ban más csatornák számára vállalhatatlan műsort sugároznak. Az animáció Dan Harmon és Justin Roiland nevéhez köthető, akik közül az utóbbi kölcsönzi a főszereplő Rick-nek a szinkronhangját. Fun fact: Általában ittas állapotban kerülnek felvételre a hanganyagok a hitelesség kedvéért.

A sorozat különösen nagy népszerűségnek örvend az interneten, hiszen tele van popkult utalásokkal, aktuálpolitikai visszhanggal, társadalomkritikával és hosszú, nehezen érthető, de annál frappánsabb fricskákkal. Szóval úgy kb mindennel, amiről az emberek általában beszélnek.

Rick, a lánya garázsában élő és tevékenykedő tudós, a végtelen univerzum legokosabb embere, aki bizonyos okokból haragszik vejére, magára és úgy általában a világra. Randomabbnál randomabb küldetésekbe keveredik kedvenc unokájával, Morty-val, aki az átlagos tinédzser életét éli, azaz önbizalomhiányos lúzer, viszonzatlan szerelemmel, nem túl magas IQ pontszámmal, de annál nagyobb szívvel.

A történet ott indul, ahol általában az animációs sorozatok legjava, éppen a közepén. Rick felveri az álmából ostoba unokáját, Morty-t – aki egyébként a sorozat azonosulási pontja – és azonnali jelleggel az űrhajóba parancsolja, hiszen valami égbekiáltóan nagy dolgot kell ASAP megoldani, amihez elengedhetetlen Morty segítsége. Értsd: fel kell robbantani a Földet valami piszlicsáré dolog miatt, vissza kell szerezni a portálvetőt egy idegen fajtól vagy ki kell irtani a parazitákat, akik a rokonaink bőrébe bújva próbálják leigázni az emberiséget. TOTAL MINDFUCK!

rick-es-morty-sorozat-ajanlo

Nem kell túlgondolni, nagyjából annyi a legtöbb epizód alapja, hogy a két címszereplő lépten-nyomon valamilyen kozmikus baromságba kerül, amiből a leglogikátlanabb módon vergődnek ki. Felmerül a kérdés: mégis miben más ez, mint a Family Guy, Futurama vagy a The Simpsons? A kérdés jogos.

Nem sokban. Lényegében minden animációs széria rendelkezik egy központi fix témával, amit a szereplők kalandjai, sztorizgatásai és azok jellemei tesznek egyedivé. Így van ez a Rick és Morty esetében is, azonban mégis van benne valami plusz.

A sorozat csinnadrattája az, hogy egyszerűen nem ismer határokat. Ez köszönhető a sci-fi körítésnek is, hiszen ha bármi balul sül el, akkor a főszereplőink egy új, párhuzamos dimenzióba ugranak és folytatják életüket, mintha mi sem történt volna. Viszont ugyanez a határtalanság jellemzi az animációra jellemző érces társadalomkritikákat, kikacsintásokat és az utalásokat is – talán ezért is vált belőle memegyár.

A körülötte lévő hype abszolút jogos, hiszen a Rick és Morty egy abszolút szerethető és szimpatikus produktum, ami a témája, dinamizmusa és a kreativitása miatt vált virálissá. Ha vevő vagy az ilyen típusú animációkra, akkor semmiképp se hagyd ki, de adj neki egy kis időt, hiszen elég erőteljesen nyit – néha pedig olyat üt, hogy a fal adja a másikat.

A sorozat 2017. december 1-től elérhető szinkronosan a Comedy Central-on, de ha igazi élményre vágysz akkor javaslom, hogy feliratosan nézd meg az epizódokat, hiszen Rick szinkronhangja annyira egyedi, hogy annak hiánya rontja az élményt. It’s time to get schwifty!

Hasonló sorozatok: Futurama, South Park, The Simpsons, Family Guy, Adventure Land

Formátum: 10-11×22 perc

Értékelés: 8/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Fantasztikus, Vígjáték
Comments closed.