Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Riverdale

Kisvárosi high-school drama, coming-of-age környezetben, egy tinédzser kábelcsatornán = WIN.

Minden 1939-ben kezdődött, amikor az MLJ Comics világra hozta Archie Andrews karakterét a szuperhősök őskorában. A piacot uraló szuperhős képregény éra ellenére Archie-nak és barátainak a története népszerűvé és keresetté vált, olyannyira, hogy még a mai napig is folyamatos publikálás alatt áll.

Archie történetei sosem emelkedtek epikus magasságokba, a nyelvezete is mindig egyszerű és könnyen érthető volt. Alapvetően egy ifjúsági képregénysorozatról beszélünk, aminek karaktereit megfogták és összegyúrták a CW kábelcsatorna arculatával és létrehoztak egy minden szempontból trendi és fogyasztható tévés sorozatot. Tekinthetünk rá úgy, mint Pretty Little Liars 2.0, felhígított 13 Reasons Why vagy a szegény ember Twin Peaks-e.. tökmindegy, hiszen működik.

A sorozat kiindulópontja a Riverdale nevű kisváros, ahol egy ikerpár egyik fele különös körülmények között meghal. A tetthelyen csupán a fiú ikerhúgát találják, aki egy gyönyörűen fényképezett tájon, menyasszonyi ruhában zokog a testvére után. Az eset híre villámgyorsan elterjed a városban, az iskolában, a népszerű étteremben és egyéb mikrokörnyezetekben, ahol fiatal főszereplőink életvitelszerűen működnek és akik egyáltalán nem restek saját problémáikkal megspékelni a kialakult helyzetet, azaz elindítani a történetszálakat.

riverdale-kj-apa-sorozatajanlo

And then what? Igen, a fő történetszál mellett a karakterekre és azok egymáshoz való viszonyára kell számítani, mint szórakoztató faktor. CW-kábel ide vagy oda, teljesen jól működnek a srácok, ami nem véletlen, hiszen egy lassan 80 éve kitalált recept alapján lettek megírva. Akármilyen környezetbe rakják Archie-ékat, hozni fogják az elvártakat.

A történet olyan, amilyen. Nem kell számítani világmegváltó fordulatokra, de az epizódok végi cliffhangerek garantáltak. Mindenki gyanús, amíg le nem lepleződik az utolsó utáni percben a mindent eldöntő igazság. Tipikus guilty pleasure sorozat, azaz tudod, hogy láttál már jobbat, szebbet, érdekesebbet, de leköt és szórakoztat. Nem a sztori miatt fogod nézni, hanem a karakterek és a hangulat miatt. És ez így van jól.

riverdale-archie-sorozat

Színészek. Nos, a CW arculatához illően, minden szereplő megelőzi a sorozatbeli életkorát – nem durván, de azért senki sem így nézett ki 16 évesen – így mindezek tudatában kell értékelni a színészek játékát. Sajnos, még így is elég gyengék, de ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Egy ideig tisztán lehet érezni, hogy csak 2-3 részre gondoltak előre az írók, így egy-egy karakter minden logikát meghazudtolva fordul 180 fokos fordulatot és cselekszik önmagát meghazudtolva. K.J. Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes és Madelaine Petsch mindegyikük első osztályú eyecandy faktor.

A hangulatra panasz nem lehet. A kisvárosi középsulis hangulat nagyon átjön és valahol pont itt kell keresni az ilyen típusú sorozatok értékét. Ha képes elérni, hogy a néző a képernyőn látható közegbe és hangulatba vágyjon, majd ezáltal ismét átéljen egy kis darabkát az emlékeiből, akkor létrejön az azonosulási pont, ami miatt követni fogja az ember a sorozatot. A zenék szintén passzolnak, elég csak a lenti trailer-t megnézni, kategóriájában abszolút korrekt.

Ha egy könnyed, misztikus történetre vágysz szimpatikus fiatalokkal a főszerepben, akkor biztosan nem fogsz csalódni. 14-24 év között biztosan tetszeni fog a sorozat. Egyelőre még csak feliratosan elérhető, de mivel hatalmas népszerűségnek örvend, így 1-2 éven belül biztosan műsorra tűzik itthon is, magyar szinkronnal.

Hasonló sorozatok: Pretty Little Liars – Hazug csajok társasága, Gossip Girl – Pletykafészek, 13 Reasons Why – 13 okom volt

Formátum: 13-22×45 perc

Értékelés: 7/10

IMDb

 

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma, Romantikus
Comments closed.