Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

The Spy – Az izraeli kém

Kémek, akció, izgalom és Sacha Baron Cohen. Nem, nem az Agyas és agyatlan a mai cikkünk témája, hanem a Netflix tavaly őszi sorozata, Az izraeli kém.

A kémfilmekkel mindig az a gond, hogy egy idő után átcsapnak egy földtől elrugaszkodott, szimpla akciófilmbe és ezzel valahogy elvesztik a varázsukat, legalábbis nálam. Persze van aki pont ezért szereti őket, de ha olyan sorozatot keresel, amiben a kém tényleg emberi marad, akkor Az izraeli kém igaz története tetszeni fog.

Történet

Eli Cohen egyiptomi zsidóként született és csak 1956-ban utasították ki szülőhazájából, így ekkor költözött Izraelbe, ahol a rákövetkező évben csatlakozott a katonai hírszerzéshez. A Moszadhoz csak 1960-ban sikerült bejutnia és rögtön egy különleges küldetésre küldték, melyben egy Argentínából hazatérő szír üzletembernek kellett kiadnia magát, hogy magas rangú szír politikusokról és katonai tisztviselőkről gyűjtsön információkat.

1962 februárjában Eli Damaszkuszba költözött, ahol beszivárgott a szír társadalom legmagasabb rétegeibe és létfontosságú információkat szerzett hazájának. Évekig szállította a titkos adatokat az izraeli hírszerzésnek, mielőtt 1965-ben lebukott volna.

Sacha Baron Cohen Az izraeli kémben

Miért fogod szeretni?

Igazi kém sztori. Mármint tényleg igaz történet alapján készült a sorozat. Nem változtattak az eredeti történéseken, hanem a Moszad feljegyzései alapján írták meg a forgatókönyvet. Hiteles és emberi minden jelenet.

Sacha Baron Cohen zseniális. Ezt eddig is tudtuk, hiszen ki ne szeretné a Boratot, Ali G-t vagy a Aladeen Admirális Generálist A diktátorból. De Cohen itt egy teljesen más arcát mutatja. Egy olyan komoly szerepet játszik, ami eltér eddigi munkásságától, mégis remekül alakítja Eli Cohen ügynököt. És bár a két szerep között (el kéne játszania ugye a Kamel Amin Thabeet-et játszó Eli Cohent) nincs nagy különbség, azért mégiscsak remekel.

Belesünk a kulisszák mögé. Ha mindig is kíváncsi voltál, hogyan szerveznek be ügynököket, hogyan zajlik a kiképzésük és mit kell átélniük minden nap, akkor ezekre a kérdésekre választ kapsz. Néhány olyan valós technikát is bemutat a sorozat, amit a való életben is alkalmaznak, nem csak a Moszadnál, hanem más titkosszolgálatoknál is.

Összegzés

Ha egy gyorsan végigpörgethető minisorozatot keresel, amiben van tartalom és izgalom, akkor itt az idő elkezdeni. Rengeteg infó szerepel benne a kémvilágról és a történelem egy fontos szakaszáról, de tuti, hogy utána még pár óráig a kapcsolódó Wikipédia cikkeket fogod bújni. Sacha Baron Cohent pedig megismerheted egy teljesen új oldaláról és ezentúl más szemmel fogod nézni korábbi, legendás alkotásait.

Hasonló sorozatok: Homeland

Formátum: 6×40 perc

Értékelés: 10/8

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Akció, Dráma
Comments closed.