Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

The Americans – Foglalkozásuk: amerikai

Mit tennél, ha kiderülne a szomszédodról, hogy valójában egy alvó KGB-s ügynök, aki az éjszaka leple alatt szovjet/orosz hazaárulókra vadászik és jár el az anyaország javára? Még mindig áthívnád a hétvégén szalonnát sütni?

A The Americans (magyar cím: Foglalkozásuk: amerikai) című, négyszeres AFI Program of the Year díjazott sorozat 2013-ban indult el az FX Network-ön, amelynek alkotója, Joseph Weisberg korábban valóban a CIA-nél dolgozott – úgyhogy biztosra vehetjük, hogy valós alapok feldolgozásával jött létre a produkció.

Történet

A hidegháború idején vagyunk valamikor a Reagan-korszakban, a 80′-as évek elején. A volt Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok harcban áll, amelynek eldöntése érdekében mindkét fél bevet mindent, amit a közvélemény előtt titokban tud tartani. A szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) hosszú kiképzést követően telepít be alvó ügynököket az államokba. Az ügynökök gyönyörű amerikai kiejtéssel beszélik az angolt (és még jó pár nyelvet), alibijük feddhetetlen, harcművészetekben jártasak és mindent hajlandóak megtenni felsőbb utasításra a “haza érdekében”.

A tökéletes amerikai házaspárnak tűnő Elizabeth (Keri Russel) és Philiph Jennings (Matthew Rhys) két gyermekükkel élik az utazási ügynökök gondmentes kertvárosi hétköznapjait, azonban szovjet kémként már évtizedek óta végzik titkos küldetéseiket. A misszió hossza kihat rájuk, míg Philiph kezdi tényleges amerikaivá válni lélekben, addig Elizabeth töretlenül lojális a szülőföldjéhez – a mostoha körülmények és emlékek ellenére.

A kettejük közötti eszmei és elvi ellentét elmosódni látszik, amikor az anyaország elvárásai és az általános lebukás veszélye is megnő, amelyen az sem segít, hogy egy FBI ügynök költözik a szomszédba. Azonban a KGB-hez nem elég egy felmondólevél, rendesen meg kell szervezni a felszívódást és kivárni a megfelelő időpontot.

The Americans - Foglalkozásuk: amerikai | Sorozatajánló

Miért fogod szeretni?

A képi világ nagyon jól hozza az 1980-as évek jellegzetességeit, amihez a kiválóan kiválasztott háttérzene is hozzájárul. A két ország közötti különbség néhol túlságosan sztereotipikus, de mégsem fordul át a propaganda irányába. A főszereplők nagyszerűen lettek kiválasztva, amiről elöljáróban csak annyit, hogy nem hiába kapták a Golden Globe és Primetime jelöléseket, illetve díjakat. A sorozat egyik fő erőssége is az Elizabeth és Philiph közötti kapcsolat. Egymás múltját nem ismerve alapítottak egy idegen országban családot, de sehova sem tartoznak, csak egymásra számíthatnak.

A kémtörténetekre jellemző vontatottság nem jellemző a sorozatra, a történet ezekhez képest jóval akciódúsabb, illetve a párbeszédek is feszültek és élvezetesek. A folyamatos flashback-eknek hála pedig idővel egyre nagyobb betekintést nyerhetsz a főszereplők múltjába – ami szintén megérne egy misét.. vagy kettőt.

Ha szereted az intelligens, több szálon futó történeteket, amelyekben olykor felüti a fejét a sokkoló valóság, továbbá ha rajongója vagy a csavaros kémsztoriknak, akkor a Foglalkozásuk: amerikai 6 évada Neked lett kitalálva.

A sorozat 4 évada szinkronosan is elérhető, de – ahogy az lenni szokott – az eredeti nyelvű verziót javaslom, hiszen külön élvezet, ahogy az átalakulások vagy a flashback-ek miatt felismerhetővé válnak a különböző akcentusok, dialektusok.

Hasonló sorozatok: Homeland – A belső ellenség, Person of Interest – A célszemély, 24

Formátum: 13×45 perc

Értékelés: 8/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Akció, Dráma
Comments closed.