Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

The Night Of – Aznap éjjel

A sorozat, amely bemutatja, hogy a pillanatnyilag biztosnak tűnő életed törékenyebb, mint hinnéd. Must-see-stuff!

2016 nyarán, az HBO-n bemutatásra került The Night Of, ami amilyen csendben érkezett, olyan nagy visszhangot keltett. Az előzetes hírverésre pedig lett volna ok, hiszen az írók között olyan tapasztalt, nagy neveket tudhatunk számon, mint Richard Price /The Wire – A drót/ és Steven Zaillian /Amerikai gengszter/. A magyar fordításban Aznap éjjel című sorozat történetének középpontjában egy húszas évei elején járó, főiskolás srác áll, Nasir ‘Naz’ Khan (Riz Ahmed), aki egy végtelenül szimpatikus, Avarage Joe. Naz amerikai születésű gyerek és Queens-ben él, viszont a felmenői Pakisztánból származnak, aminek eredményeképpen elég nehezen tud beilleszkedni a környezetébe. Így érthetően, kapva kap az alkalmon, amikor a csoporttársai meghívják egy buliba, bár halvány fogalma sincs arról, hogy a következő órákban örökre elcsesződik az élete.

Na, de nem azért, mert a haver nem jön el érte a megbeszélt helyre sőt, még a fater taxijának elkötése sem jelentene kirívóan nagy problémát, de szerencsétlen eltéved a sötét utcákon és bepattan hozzá a világ TOP 3 önsorsrontó leánykáinak egyike. Na és mi történik olyankor, amikor egy jóhiszemű srác találkozik egy szuicid hajlamú csajjal? Szex, drogok és rock’n’roll. A #YOLOLIFE-ot követően Naz a konyhában ébred, majd összekaparva magát elindul a szobába, hogy elköszönjön a lánytól, akit időközben meggyilkoltak. És akkor beüt a szartornádó.

the-night-of-aznap-ejjel-naz-sorozatajanlo

A színészek zseniálisak, a szó szoros értelmében. Naz egy igazán rokonszenves srác, aki hatalmas karakterfejlődésen esik át a 8 rész során. Jack Stone-tól (John Turturro) keresve sem találni megkeseredettebb és dörzsöltebb fickót, ráadásul – még az ügyvédek között is – egy igazi wierdo. De ott van a sokat látott Box nyomozó (Bill Camp), a megingathatatlan apuka, Salim Khan (Peyman Moaadi) vagy a tehetséges ügyvédbojtár, Chandra Kapoor (Amara Karan), mind egytől-egyig emelnek a sorozat fényén és hangulatán, ami részről-részre egyre mélyebbé és komorabbá válik.

“Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy egy átlag főiskolásból elítéltet csináljunk? Zárjuk be Őt a Rykers-be!”

Az HBO ismét bebizonyította, hogy mindig tudnak egyet csavarni a formátumon. Az alaptézis rendkívül izgalmas, hiszen valóságszagú, aktuális, ráadásul több oldalt, aspektust is megismerhetsz, mint néző. A szülőket, a közeli környezete, a muszlim közösséget, a bürokrácia láncainak súlyától megfáradt jogi dolgozókat, a rabokat és magát, az elítéltet. A The Night Of egy időben baromi lassan haladó történet, olyan apró csavarokkal és izgalmas mellékszálakkal, amelyek abszolút felpörgetik az eseményeket és azon veszed észre magad, hogy a fő kérdés megválaszolása, a gyilkos kilétének bebizonyítása, már egyre kevésbé fog számítani.

Feliratosan és szinkronosan is elérhető az Aznap éjjel, viszont ahogy az lenni szokott, a magyar szinkron képtelen érzékeltetni a karakterek mélypontjait, így csak akkor javaslom a szinkronosan, hogy ha kompromisszumként elviseled, hogy a magyar verzió a hangulat rovására megy. Mindenesetre, jó szórakozást hozzá! 🙂

Hasonló sorozatok: True Detective – A törvény nevében, The Wire – A drót, American Crime Story

Formátum: 8×60 perc

Értékelés: 9/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Dráma
Comments closed.