Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Umbre – Az árnyak

2014-ben gondoltak egyet Romániában és leforgattak az HBO-ra egy olyan durva cuccot, aminek a folytatásáig muszáj volt pihenni 3 évet.

Történet

Relu (Serban Pavlu) egy román taxisofőr, akinek megvannak a mindennapi gondjai: a ház félkész, a családot el kell tartani, ráadásul menthetetlenül öregszik. Minden joga megvan ahhoz, hogy undorral tekintsen a világra és a nap végén, egy jó pofa sör társaságában találja meg a saját boldogságát. Ő azonban valami egészen mást csinál éjszakánként.

Relu másodállásban a Kapitány, a helyi maffiavezér pénzbehajtójaként tevékenykedik és ropogtatja a csontokat a lejért. Sokat látott fickóról beszélünk, azonban van, amit már az Ő gyomra sem képes és hajlandó befogadni. Olyan dolgok, amelyek hatására elhatározza magát és úgy dönt, hogy visszavonul.

És ahogy lenni szokott, ilyenkor csap össze a feje felett a foshullám és az idegösszeroppanás damilvékony mezsgyéjén táncolva próbál egyensúlyt teremteni a magánélete és a munkája között. Több kevesebb sikerrel..

umbre garage fight

Miért fogod szeretni?

Az Umbre-vel a románok belenyúltak a tutiba. 2014 óta toronymagas pontszámmal csücsül HBO-s sorozatként a sokatmondó, dráma kategóriában és díjak helyett olyan értékeléseket szállít, ami miatt szép lassan kultsorozattá válik.

Nem beszélhetünk főhősökről és főgonoszokról az Umbre esetében, hiszen ennél jóval komplikáltabb a történet és a karakterek, úgy ahogy a valóság sem fekete-fehér.

A színészek mindegyike igazi underground arc, nem a mainstream vonalból érkeztek és egytől-egyig hitelesen játszanak. A sorozat fő erőssége és egyben jellegzetessége viszont a kilátástalanságot tükröző atmoszféra, illetve a korrupcióval átitatott bukaresti mindennapok.

Nyilvánvalóan felfedezhető a párhuzam az Aranyélet és az Umbre között, hiszen stílusban hasonlóak és a főszereplők motivációja is azonos, de ha az Aranyéletet az “aranyélet”, akkor az Umbre-t kötelezően a “kutyavilág” plecsni illeti.

Összegzés

Az Umbre nem egy klasszikus nyomozós, bűnügyi sztori. Ez egy alvilági történet, amiben a főszereplőnek elege lett és nem fél megtenni mindazt, amit meg kell, hogy végre maga mögött hagyhassa ezt a világot. A sorozat néhol depresszív és sötét, azonban a műfaj kedvelőinek mindenképpen ajánlott! A 18+ karika pedig abszolút jogos, már a pilot epizód bebizonyítja, hogy miért is van szükség a korhatáros besorolásra.

A sorozat szinkronosan (!) is elérhető, de biztosan autentikusabb élményt nyújt az eredeti nyelvhez párosuló utcai szleng, így személy szerint a 2. évadot már biztosan románul fogom folytatni. Jó szórakozást hozzá Nektek is!

Hasonló sorozatok: Aranyélet, Gomorra

Formátum: 6-8×50 perc

Értékelés: 8/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Akció, Dráma
Comments closed.