Sorozatajánló – Ha nem tudnál mit nézni! ?

Westworld

Egy sci-fi-western sorozat 2016-ban, ami az érdekes koncepció ellenére sem akar önmaga paródiája lenni. Vajon tényleg a mesterséges intelligencia lesz az emberiség veszte?

A Westworld 2016 őszén, a sorozatok dömping időszakában indult az HBO-n baromi erős casting-al és stábbal, amiből arra lehet következtetni, hogy a csatornának nagy tervei vannak a szériával. A sorozat alaptézise szerint – amely egyébként egyezik az 1973-ban, azonos címmel bemutatott filmmel – a nem meghatározott jövőben vagyunk, ahol az emberiség elért az unalom olyan fokára, ahol megalkotott magának egy androidokkal benépesített mesterséges vadnyugatot, hogy az odautazó turisták jó pénzért kiélhessék az évszázadok óta rabigában tartott bestiális vágyaikat (értsd: fucking and killing).

Az ideutazók mindegyike megtalálja saját maga számára a kalandot, legyen szó kincskeresésről, banditák levadászásáról, fosztogatásról vagy akár vadnyugati orgiáról. A zseniális narratívák és jól megírt történetek igyekeznek elhitetni a turistával, hogy az lehet aki akar – nem beszélve a zavarba ejtően élethű androidokról.  Amíg a jól szituált üzletemberek a lelkiismeretüket hátrahagyva lépnek be a bordélyházba múlatni az időt, egyre több robotot hívnak vissza felülvizsgálatra, mivel szokatlan meghibásodást tapasztalnak a háttérben. Minden vizsgálat és “lejátszott történet” után törlik a droidok memóriáját, így nem emlékeznek a velük megtörtént eseményekre, ergo a Westworld-be beszabaduló szadisták vígan dőzsölhetnek. Na, de képzeld csak el: Mi lenne, ha egy tökéletesnek alkotott, folyamatosan fejlődő gép tudata helyreállna? Az első mészárlás előtt vagy után fognád menekülőre?

westworld-ed-harris-hbo-sorozatajanlo

Az elképzelés zseniális és aktuális. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor beismerhetjük, hogy már mindenki eljátszott a gondolattal, hogy mit kezdene az életével, ha az egy másik korban, társadalmi helyzetben vagy világban zajlana. És aktuális, hiszen olyan időt élünk, amikor a telefonunkba épített “személyi asszisztenshez” beszélünk, követőkódok segítségével követik nyomon az internetes tevékenységeinket és – a paranoia teljes beállta érdekében – bármelyikünk személyazonosságát el lehet lopni számítógépen keresztül (lásd: Mr. Robot). Mikor, ha nem most vagyunk abban a helyzetben, hogy gátat szabjunk a gépek intellektusának? Viszont felmerül egy másik kérdés is: akarjuk mi ezt?

A konspirációs teóriákon felülemelkedve, a Westworld egy baromi jó, szórakoztató és érdekes sorozat, ami képes beindítani a fantáziádat és helyenként mélyebb gondolatokat is tud közvetíteni. Az HBO-nak nem titkolt vágya, hogy a produkció húzóneve legyen a csatorna sorozat-palettájának, ami miatt olyan neveket szerződtettek le, mint Anthony Hopkins, Ed Harris és Jeffrey Wright, akik – az eladhatóságon felül – inspirálóan hatnak az ifjú színészkollégákra is, így abszolút nem érheti szó a színház elejét. De, hogy miképp lesz ebből egy Trónok harca-hiánypótló, az még a jövő zenéje.

Hasonló sorozatok: Humans, 12 Monkeys

Formátum: 10×50 perc

Értékelés: 8/10

IMDb

Szólj hozzá!

Hozzászólás

Category: Akció, Dráma, Fantasztikus
Comments closed.